4x mooiste bezienswaardigheden van Breda

Tussen het stappen of shoppen door kun je natuurlijk ook genoeg moois zien in Breda. Deze stad in het westen van Noord-Brabant heeft een prachtig cultureel centrum met allerlei onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Dankzij het historische stadscentrum is Breda ondertussen uitgegroeid tot een populaire bestemming onder toeristen, wat vooral komt door de vele aantrekkelijke en oude gebouwen. Natuurlijk mogen de grachten er ook zeker zijn in Breda. In dit artikel kun je vier van de mooiste bezienswaardigheden van deze Brabantse stad ontdekken, die je vervolgens tijdens het stappen of shoppen ook nog even verder kunt verkennen.

Oude binnenstad
Een geweldige manier om uw weg in een nieuwe stad te leren kennen, is door gewoon naar buiten te gaan en te wandelen, waarvoor je natuurlijk geen autoverzekering nodig hebt. Breda is zeker geen uitzondering en het pittoreske oude stadscentrum is dan ook een heerlijke plek om te voet overdag of 's nachts te verkennen. Begin je Breda sightseeing-avontuur op de Grote Markt. De Grote Markt is omgeven door een grachtengordel en herbergt de majestueuze Grote Kerk en het 18e-eeuwse stadhuis. Een andere attractie, op slechts een paar minuten lopen ten noordoosten van de Grote Kerk, is het Kasteelplein. Het is een bezoek waard vanwege de oude gebouwen en het ruiterstandbeeld van Willem III van Oranje.

Kasteel van Breda

Kasteel van Breda is één van de belangrijkste UNESCO plekken van Nederland. Dit prachtige bouwwerk verscheen voor het eerst in officiële archieven in de 12e eeuw en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. Sindsdien si het meerdere keren afgebroken en herbouwd, maar het huidige kasteel werd in 1530 gebouwd door graaf Hendrik III, wat de leermeester en raadgever was van keizer Karel V. Later werd het uitgebreid door koning Willem III. Henry gaf vervolgens ook nog de opdracht om het oude versterkte kasteel om te bouwen tot een prachtig modern paleis. Je vindt Kasteel van Breda aan Kerkplein 10. Het is mogelijk om met een begeleide wandeltocht het kasteel ook van binnen te ontdekken, wat zonder twijfel een aanrader is.


Stadhuis van Breda
Als je de Grote Markt verkent tijdens je wandeltocht door de oude binnenstad van Breda moet je ook zeker even blijven staan om te genieten van het elegante stadhuis. Natuurlijk kun je tevens speciaal hiervoor naar Breda rijden in je auto met de goedkoopste autoverzekering. Het is dan mogelijk om het Stadhuis van Breda echt goed te bewonderen. De Grote Zaal is het oudste deel van dit gebouw, samen met het aangrenzende Kleine Stadhuis of Cleyn Raedthuys. Stadhuis van Breda werd in 1767 gebouwd door drie aangrenzende huizen te combineren. Zo werd een uniforme gevel gecreëerd. Het gebouw werd verder uitgebreid in 1898 en in 1925 opnieuw. Destijds werd ook de Raadzaal toegevoegd, wat prachtige, indrukwekkende glas-in-loodramen heeft. Vergeet tijdens je bezoek aan het Stadhuis van Breda niet de Overgave van Breda te bekijken, wat een beroemde schilderij van Velázquez is.

Spanjaardsgat

In de Cingelstraat in Breda ligt het opmerkelijke Spanjaardsgat. Dit is een grote waterpoort wat geflankeerd wordt door tweelingtorens, die de Duiventoren en de Granaattoren heten. Ook zit er een stuk muur. Volgens de legende was het hier dat Adriaan van Bergen en 70 mannen Breda binnengleden en het heroverden op de Spanjaarden. Dit verhaal is wel een beetje verdacht is aangezien het bouwwerk pas in 1610 voltooid was, enkele jaren na de bevrijding van de stad. Ook een bezoekje waard is het Havenkwartier van Breda, waar nog een aantal mooie oude pakhuizen staan, samen met de overblijfselen van de Gasthuispoort, één van de drie middeleeuwse stadspoorten.